El que han d’ensenyar els mestres als xiquets i els pares als seus fills. El didactisme en un directori catòlic del segle XVIII - Vicent Sebastian Fabuel (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
L’autor presenta el Directorio Catholico y Declaracion de la Doctrina Christiana de Vicente Sebastián, text que descriu el sistema de valors de la societat, la urbanitat, la ciutadania, el paper de la família i els mestres. Publicat al segle xviii, és un antecedent dels manuals editats al llarg dels segles xix i xx fins a l’arribada de la LOGSE. Per als educadors, i per a la història de l’educació, el contingut més destacat el conformen el capítol vi de la segona part, «obligacions dels pares envers els seus fills i domèstics», els set capítols del segon tractat, «consells d’urbanitat i criança dels xiquets», i els capítols i i ii, «del mestre per al bon ensenyament i educació». El seu fonament pedagògic és una síntesi de «l’educació de l’ànima i del cos» i es presenta com un compendi integral per a pares i educadors. Com a aportacions interessants podem esmentar: el seu sistematisme, la seua estructuració, aproximant-se al sentit utilitarista de l’educació que es tenia a l’època il·lustrada, i s’acosta com a precedent al naturalisme rousseaunià en defensar la necessitat d’una educació d’acord amb les capacitats del xiquet i amb l’obligació de conèixer la seua naturalesa fent servir pràctiques assentades en la realitat. En definitiva, el Directorio mostra la ritualització i reglamentació dels processos vitals, i exposa els codis que s’han transmès al llarg dels tres últims segles.