KPSS P10 Hesaplama Yöntemine İlişkin Sorunlar - Ümit ÇELEN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
KPSS Lisans sınavları her yıl yapılmakta, puanları ise iki yıl geçerli olmaktadır. Bu nedenle yapılan sınavların denkliği önemlidir. KPSSP10 puanlarının hesaplanma yönteminin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, ilgili puanın hesaplanma yöntemine ilişkin bazı sorunlar tespit edilmiştir. Standart puanlara çevrilerek bireylerin grup içerisindeki sıralamasına göre elde edilen puanların, kullanılan formülle P10 puanlarına dönüştürme işlemi sonucunda bir önceki ve bir sonraki yıl puanlarıyla karşılaştırılabilirliği tehlikeye girmektedir. Bu yöntemle puanlar, en yüksek performansa sahip adayın puanından, bu testlerden birini almayan diğer bireylerin performansından ve puanların homojenliği veya heterojenliğinden etkilenir hale gelmektedir. Ayrıca P10 puanları içerisinde genel yetenek ve genel kültür alt testinin payı öngörülenden çok, eğitim bilimleri testinin ise azdır. Çalışmada bu bulgular ışığında bazı önerilerde bulunulmuştur.