تأثیر هیدروپُلیتیک منطقه‌یی حکومت امارت اسلامی افغانستان بر هم‌گراییِ منابع آبی فرامرزی - علیرضا انصاری کارگر; بصیراحمد حصین; عتیق الله رحیمی (غالب)
سیاست‌های آبی منطقه‌یی به‌عنوان یکی از مفاهیم کلیدی در مطالعات ژئوپلیتیک آب، بر نقش قدرت‌های دولتی در کنترول منابع آبی فرامرزی تأکید دارد. افغانستان، به‌عنوان کشوری با منابع آب سطحی قابل‌توجه، نقش راه‌بردی در معادلات آبی منطقه‌‌یی ایفا می‌کند. با روی‌کار آمدن حکومت امارت اسلامی، در سال ۲۰۲۱ م. سیاست‌های آبی این کشور در سطح داخلی و منطقه‌یی دست‌خوش تغییراتی شده است، که می‌تواند بر توازن قدرت هیدروپلیتیکی تأثیرگذار باشد. سؤال اصلی تحقیق این است که هیدروپلیتیک منطقه‌یی امارت اسلامی چه تأثیری بر هم‌گرایی منابع آبی فرامرزی داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش، روش تحقیق تحلیلی- تبیینی به‌کار گرفته شده و برای جمع‌آوری اطلاعات و مواد خام، از ابزارهای کتاب‌خانه‌یی استفاده شده است. یافته‌ها نشان می‌دهند که حکومت کنونی افغانستان به دلیل برخورداری از استقلال سیاسی، حق حاکمیت آبی، موقعیت دست بالا در برابر کشورهای هم‌سایه و وابسته‌گی آن‌ها به آب‌های افغانستان، این کشور را در جایگاهی خاص قرار داده است؛ با‌این‌حال، زمینۀ هم‌گرایی منابع آبی هنوز وجود دارد؛ مشروط بر این‌که عدم امنیتی‌سازی آب، سیاست‌زدایی از مسأله آبی، طرح‌های بدیل کشاورزی سنّتی و استفاده از بندرهای تجاری هم‌سایه‌گان برای سیاست‌های امارت اسلامی مدنظر قرار گیرد.