Historia Polski przez pryzmat filmów. Oświatowe produkcje (popularnonaukowe i szkolne) na Tysiąclecie Państwa Polskiego 1960–1966/67 - Anita Młynarczyk-Tomczyk (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Tematyka filmów oświatowych (popularnonaukowych i szkolnych) w latach 60. XX w. nie została zbadana, a jest to niewątpliwie temat ciekawy. Był to bowiem okres prosperity filmów popularnonaukowych i szkolnych, w tym historycznych, do czego niewątpliwie przyczyniły się uroczystości Tysiąclecia Państwa Polskiego (1960-1966/67). W artykule podjęto próbę ustalenia definicji filmów oświatowych, jaka funkcjonowała w latach 60. XX w. Przybliżono rys ich historii i paletę produkcji z zakresu archeologii i historii, jako przekazu skierowanego do szerokich kręgów społeczeństwa, ale też szkół. Interesujące są niewątpliwie detale związane z ich powstaniem, patronaty naukowe, „chwyty” techniczne, mające zaciekawić widza. Najwięcej miejsca zostaje poświęcone ich przekazowi, wpisanemu, co należy zaznaczyć, w potrzeby polityki. Mimo tych obciążeń nie ulega wątpliwości, że film oświatowy odegrał znaczącą rolę w popularyzacji wiedzy o najdawniejszych dziejach ziem polskich. Obraz, dźwięk, kolor, ale też autentyczność przekazywanych treści odgrywały w tym znaczącą rolę. Nigdy dotąd upowszechnianie nauki nie miało takich rozmiarów, jak w okresie obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego. Po raz pierwszy też w dziele tym tak znaczącą rolę odegrał film.