Bursa Yöresinde Demir Klorozu Görülen Şeftali Ağaçlarının Besin Maddesi içeriklerinin incelenmesi - Haluk Basar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, demir klorozu gösteren şeftali ağaçlar ı n ı n besin maddesi kompozisyonlar ı üzerine klorozun etkisini belirlemek çin yürütülmü ştür. Bu amaçla, 4 şeftali bahçesindeki de ğişik düzeylerde kloroz gösteren a ğaçlardan ayr ı ayrı , 2 y ı l süreyle yaprak örnekleri al ı nm ışt ı r. Araşt ı rma sonucunda elde edilen bulgulara göre; şeftali ağaçları n ı n demirle beslenme durumlar ı n ı n aç ı klanmas ı nda aktif demirin, toplam demirden daha iyi bir paremetre oldu ğu, kloroz ile Ca, Mg, Zn, Cu ve Mn içerikleri aras ı nda bir ilişki bulunmad ığı , ancak P/Fe, K/Fe, K/Ca, Zn/Fe ve Cu/Fe oranlar ı n ı n klorozdan önemli düzeyde etkilendikleri ve bu oranlann Fe klorozunun te şhisi ve kapsam ı n ı n belirlenmesinde kullan ı labileceğ i görü şüne var ı lm ışt ı r