ЧАСТКА ЗАОЩАДЖЕНЬ І ІНВЕСТИЦІЙ ДОМОГОСПОДАРСТВ У ЄС: ДИНАМІКА ТА ВИКЛИКИ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Руслан Ролько (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано динаміку частки заощаджень та інвестицій домогосподарств у країнах ЄС та Єврозони за період 2018–2024 рр. в умовах підвищеної невизначеності. Виявлено чітку обернену залежність між цими показниками, що особливо загострюється в періоди криз, спричинених пандемією COVID-19, енергетичною кризою та геополітичними ризиками. Встановлено, що домогосподарства демонструють обачливу фінансову поведінку, схиляючись до «втечі у ліквідність» шляхом збільшення заощаджень та скорочення інвестицій. Для кількісної оцінки цих настроїв запропоновано та розраховано Індекс обережності домогосподарств (ІОД). Аналіз структури активів підтвердив зростання частки банківських депозитів за рахунок довгострокових інвестиційних інструментів. На основі виявлених тенденцій сформовано короткостроковий прогноз ключових показників.