ОЦІНЮВАННЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО ПОКАЗНИКА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ФІНАНСОВОЇ УСТАНОВИ НА ПРИКЛАДІ АТ КБ ПРИВАТБАНК - Наталя Ярошевич; Андрій Дубравський (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням оцінювання інтегрального показника економічної безпеки фінансової установи. У статті здійснена апробація методики оцінювання рівня економічної безпеки банку на основі ресурсно-функціонального підходу за фінансовою, інтелектуально-кадровою, техніко-технологічною, політико-правовою, інформаційною, екологічною та силовою складовими економічної безпеки за даними річної фінансової звітності АТ КБ Приватбанк за 2022-2023 роки. Удосконалено методичний інструментарій оцінювання економічної безпеки банку на основі ресурсно-функціонального підходу. Встановлено, що фінансова складова економічної безпеки банку залишається найвагомішою (75% – 85%); адаптований до банківської діяльності методичний інструментарій оцінювання економічної безпеки дає коректну ідентифікацію стану економічної безпеки банку; подальша розробка механізму управління економічною безпекою банку потребує вирішення питання обґрунтування шкали оцінювання інтегрального показника рівня економічної безпеки банку.