IDEOLOGIJA VLADAJUĆIH STRANAKA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE – EKSPERTSKA ANKETA - Dejan Bursac (Srpska Politička Misao)
Ovaj rad je nastao kao deo doktorskog istraživanja autora, ispunjavajući potrebu sa kojom se susreću mnogi politikolozi, ali i drugi istraživači: kako pravilno klasifikovati političke partije po ideološkom ključu, u ovom slučaju na jednodimenzionalnom političkom prostoru levice i desnice. Brojna istraživanja i radovi koji se bave proučavanjima efekata političkih partija na razne društvene, političke i socioekonomske pojave imaju potrebu za pristupom takvoj bazi podataka. Budući da je autor izveo upravo takvu kategorizaciju na osnovu detaljno sprovedene ekspertske ankete u šesnaest bivših socijalističkih zemalja Centralne i Istočne Evrope od prvih višestranačkih izbora do danas, u ovom radu biće prikazani ne samo nalazi tog poduhvata – koji stoje u službi budućim istraživačima ovih fenomena, kako bi im podstakli i olakšali istraživački rad; već i metodologija kreacije ekspertske ankete, kao i specifični izazovi u vezi sa sprovođenjem iste, što takođe može biti od koristi akademskoj zajednici. Autor će se ukratko osvrnuti i na prednosti i mane metoda ekspertske ankete u službi empirijskih istraživanja, metode kontrole moguće greške, i na kraju – zbirno će predstaviti rezultate ankete.