OSMANLI’NIN SON DÖNEMİNİN SOSYO EKONOMİK BUHRANLARI VE MALİ EMPERYALİZM - Ali Yasin Kalabak (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada yayılan Kapitalizmin Osmanlı Devletine etkileri ve yaşadığı savaşlardan dolayı Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik buhranlar incelenecektir. İncelememiz sırasında kullanacağımız veriler İktisat Tarihi ile alakalı yazılı kaynaklardan elde edilecektir. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde sahip olduğu eğitim ve sağlık sisteminin analiziyle başlayacak olan çalışmamız Osmanlı Devleti’nin son dönem nüfus yapısıyla devam edecektir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde azınlıkların Osmanlı Ekonomisindeki yeri incelendikten sonra Osmanlı dış ticaret verilerine yine çalışmamızda yer verilecektir. Çalışmamızın sonlarına doğru Osmanlı Devletine önemli etkileri olan Mali Emperyalizm ve Osmanlı Devleti’nde Milli İktisat Düşüncesinin doğuşu gibi sosyo-ekonomik olaylar incelenecektir. Mali Emperyalizm çalışmamız boyunca sermaye ihracı ve Osmanlı Devleti ve onun uzantısı olan Türkiye Cumhuriyeti gibi Geç Kapitalistleşmiş ülkelerin borçlandırılması anlamlarında kullanılacaktır. Çalışmamızın sonucunda Osmanlı Devleti’nin yaşadığı sıkıntılardan sonra genç Türkiye’ye nasıl bir miras bıraktığı daha iyi anlaşılmış olacaktır.