Методика обробки діагностичної інформації на основі методів фізичного діагностування та результатів форсованих випробувань радіоелектронних компонентів цифрових пристроїв об’єктів радіоелектронної техніки - Глухов С.І. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
У попередніх наукових роботах було запропоновано фізичне діагностування, яке, на відміну від функціонального, що сьогодні широко використовується у цифровій техніці, дозволяє визначати реальний технічний стан радіоелектронних компонентів цифрових пристроїв, з яких складаються блоки зразків радіоелектронної техніки. У рамках вирішення задач забезпечення надійності радіоелектронних компонентів, а також зважаючи на неможливість визначення їх остаточного ресурсу у майбутньому, проведені форсовані випробування, в результаті яких були отримані наближені функції діагностичного параметра від часу. Комплексне використання методів фізичного діагностування (енергодинамічного, енергостатичного, електромагнітного) дозволяє підвищити його вірогідність. Сумісне застосування їх з урахуванням результатів форсованих випробувань дає потужний інструмент не тільки для визначення технічного стану радіоелектронних компонентів з високою точністю, а і для здійснення його прогнозування, яке є дослідженим недостатньо. Застосування такого поєднання для побудови нової автоматизованої системи технічного діагностування можливе за умови створення методики обробки діагностичної інформації, що є метою даної статті. Робота нової автоматизованої системи технічного діагностування, в основу якої будуть покладені методи фізичного діагностування та результати прискорених випробувань, дозволить з високою ймовірністю заздалегідь визначати радіоелектронні компоненти з критичними характеристиками. Своєчасна заміна цифрових пристроїв з такими елементами призведе до зменшення кількості раптових відмов блоків зразків радіоелектронної техніки, що особливо є актуальним для об’єктів критичної інфраструктури (авіації, космічної галузі, ядерної енергетики), оскільки непередбачуваний вихід їх зі строю може призвести до катастрофічних та навіть невиправних наслідків. Впровадження нової автоматизованої системи технічного діагностування призведе до підвищення коефіцієнту готовності як комплексного показника надійності радіоелектронної техніки, а також дозволить при збереженні високого рівня безпеки заощадити значну частину державних коштів, які витрачаються на резервування блоків зазначених об’єктів.