Vint anys d’Interpretació als Serveis Públics a Catalunya : estat de la qüestió i recerca - Marta Arumí Ribas; Sofía García-Beyaert (Quaderns)
Aquest article presenta una reflexió sobre l’evolució de la interpretació als serveis públics (ISP) a Catalunya des de les primeres iniciatives fins a l’actualitat. Comencem per analitzar els trets distintius d’aquesta modalitat en relació amb altres maneres de traduir i d’interpretar i en caracteritzem l’excepcionalitat, que rau en el fet que dona resposta a una necessitat social i a l’exercici de drets fonamentals. Malgrat el caràcter essencial de la comunicació als serveis públics, el perfil de l’intèrpret d’aquest sector continua estant poc definit i regulat. L’article fa un repàs dels factors que dificulten la professionalització de la ISP: indefinició en la política pública, realitat dinàmica de la composició multilingüe de la societat catalana, manca d’un sistema d’acreditació i gestió privada d’un servei d’interès públic. També s’analitza l’evolució de la recerca sobre ISP a Catalunya, que al llarg dels anys s’ha interessat per àmbits com ara la salut, l’educació i la justícia. Finalment, es palesa la necessitat de cobrir l’escletxa entre el coneixement obtingut amb la recerca i l’acció política i institucional.