Основні властивості складної воєнної системи - Єрмошин М.О.; Дробаха Г.А.; Шурига М.П. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглядаються основні властивості, постановка задачі аналізу та синтезу складної воєнної системи, що здійснюються при створенні угруповання військ (сил) та підтримки його у стані здатності вирішувати бойові за-вдання. Оцінка ефективності дій угруповання військ (сил) і у цілому функціонування складної воєнної системи здійсню-ється з урахуванням трьох аксіом: по-перше, озброєння та військова техніка має тактико-технічні характеристики; по-друге, військові формування мають бойові можливості (вогневі, маневрені, розвідувальні тощо); по-третє, складна воєнна система має властивості. Аналіз і синтез основних властивостей складної системи (ефект синергії, ієрархіч-ність, емерджентність, ефективність і стійкість функціонування, адаптивність, оперативність, комунікативність, прихованість, рефлективність, обґрунтованість, раціональність побудови структури, контрольованість) вимагає гли-бокого розроблення питань не тільки створення сучасного озброєння, а й ще більш складних питань наукового обґрун-тування сумісного застосування різних сил в ході ведення бойових дій. Практично підхід щодо аналізу властивостей та синтезу складної воєнної системи може бути реалізований під час створення та обґрунтування компонент та елемен-тів системи, під час тактичних навчань та в ході бойової підготовці з метою обґрунтування структури складної воєн-ної системи, а також замислу бойових дій командирів військових частин і підрозділів, вироблення рекомендацій війсь-кам (силам).