МАНДАТ И ОСТАЛИ ВИДОВИ ЗАСТУПАЊА У РИМСКОМ ПРАВУ - Мирјана Мишкић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
У романистици се немогућност заступања интереса других лица (alteri stipulari nemo potest) наводи као један од аксиома римског приватног права. Да ли су правни послови alieno nomine agere заиста били по цивилном праву неодрживи или су постојали посредни начини заступања интереса других лица? Мандат као институт ius gentium је примјер посредног заступања у римском праву али поред мандата постоје и други институти, како цивилног, тако и преторског права који имају ефекте заступања. Услужни послови нису ријеткост у римском праву и треба их тумачити у складу са аутентичним римским контекстом, да би се увидјела њихова права суштина.