Onomastik Çerçevede Osmanlı Kuruluş Dönemi Tarihi Asil Çikler (Çiket/ İskit/Sakalar) - Cenk Güray (Edeb Erkan)
Vatan Özgül’ün kitabı, onomastik bilimi üzerinden tarihsel metinlerin irdelenmesine yönelik yöntemin sunulduğu, literatürde ilk eserdir. Osmancık’ın kökeninin; “devlet kurup yönetme geleneği”ne sahip, “Asil ÇİKler” adlı yerleşik/uygar Türkî kavme dayandığı, Osmancık’ın ailesinin Mengüciklerle aynı aile olduğu saptanmaktadır. Orhan Bey’in atalarınınsa Kimek-Bayat boyundan olduğu, Orhan Bey’i Osmancık’ın büyüttüğü, Osmancık’ın asıl oğlunun Balabancık olduğu saptanmaktadır. 13 yüzyıl Anadolu’sunda meşhur birçok manevi önderin kimlikleri deşifre edilmektedir. Kuruluş döneminin başat manevi ekolü olup, Alevîlik-Bektaşîlik’in temeli Babaîlik hakkında detaylı bilgiler aktarılmaktadır.