Primena veštačkih neuronskih mreža za predikciju snage na izlazu hidroelektrane - Stefan Čubonović; Aleksandar Ranković; Marko Krstić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U ovom istraživačkom radu sprovedena je analiza dva tipa veštačkih neuronskih mreža (Artificial Neural Network – ANN) za predikciju snage na izlazu hidroelektrane (HE). Prvi tip je veštačka neuronska mreža sa jednosmernim prostiranjem signala (Feedforward Artificial Neural Networks – FF-ANN), dok je drugi tip rekurentna neuronska mreža (Recurrent Neural Network – RNN). Detaljno su analizirani koraci koji su preduzeti u procesu implementacije neuronskih mreža za ovu svrhu, od prikupljanja i pripreme podataka do treniranja, evaluacije i analize rezultata. Kao ulazni podaci korišćeni su neto pad, protok vode kroz turbinu, kota gornje vode, kota donje vode i temperatura ulazne rashladne vode. Na osnovu koeficijenta korelacije pojedinih veličina iz ulaznog sloja sa izlaznom snagom izvršena implementacija novih ANN. Rezultati dobijeni ovim varijacijama su sistematski analizirani kako bi se postiglo što preciznije modelovanje, sa akcentom na dinamičke promene u protoku vode kroz turbinu.