Androgyn, który spadł na ziemię - Karolina Kosińska (Kwartalnik Filmowy)
W 1998 roku amerykański reżyser Todd Haynes zdecydował się zrealizować film Velvet Goldmine, który miał być hołdem i elegią dla glam rocka, jako jednego z najbardziej progresywnych, transgresyjnych i twórczych momentów w historii popkultury. Jako jeden z głównych twórców New Queer Cinema Haynes przedstawił glam przez pryzmat teorii queer i skupił się przede wszystkim na postaci androgyna – istoty, która przekracza wszystkie kategorie oparte na binarności. Autorka analizuje film Haynesa i androgynicznych bohaterów, przywołując kategorie campu i teorie o performatywnym charakterze tożsamości płci autorstwa Judith Butler.