Формування національної ідентичності сучасної української молоді: культурний вимір - Світлана Герегова; Марія Іванчук (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія)
Досліджено процес формування національної ідентичності молоді з акцентуванням уваги на культурному вимірі. Визначено, що ключовими засадами для формування національної ідентичності молодого покоління є історична правда; національні ідеали; почуття гідності; усвідомлення національної самобутності й толерантності до інших культур, створення нових смислів та цінностей, які не суперечать культурному досвіду українського народу. З’ясовано роль різних аспектів пам’яті та комеморації як важливих інструментів у формуванні національної ідентичності молодого покоління у сучасному українському суспільстві. Констатовано, що в умовах глобалізації та під час збройної агресії рф проти незалежної держави Україна зросла потреба кристалізації національно-культурної ідентичності, що має ґрунтуватись на підтримці національних духовних цінностей та засадах міжкультурної комунікації.