Kampen om mannskapet<subtitle>Utskrivning og verving i Norge på 1700-tallet</subtitle> - Finn Erhard Johannessen (Historisk Tidsskrift)
Artikkelen gir på flere punkter et nytt bilde av de militære forhold i Norge på 1700-tallet. Det er velkjent at styrkene ble bygget opp, men ikke at dette ledet til at det ble kamp om mannskapet – både mellom sjø- og landforsvar, mellom utskrevne og vervede (også danske) enheter og til en viss grad mellom militærvesenet og det sivile samfunnet. De nasjonale regimentene som besto av utskrevne karer fra bygdene, la beslag på hovedtyngden av mannskapet, og jeg undersøker hvordan oppbyggingen foregikk, spesielt hvem som ble skrevet ut. Det viktigste nye resultatet er at bønder, det vil si gårdbrukere, til en viss grad ble holdt utenfor fordi de skulle konsentrere seg om gårdsdriften og betale skatt, noe som faller godt sammen med embetsmennenes allmenne syn på bøndene og deres oppgaver.