Miscellany to the epistemology of enterprise - Julian Daszkowski (Contemporary Economics)
Wiele współczesnych polskich opracowań problematyki przedsiębiorstwa zawiera opinie, że „Pojęcie przedsiębiorstwa nie jest jednolicie definiowane i interpretowane."1, że w licznych podręcznikach ekonomii po prostu pomija się jego definicję2, że choć „ogłoszono już dziesiątki teorii przedsiębiorstwa" to „brakuje tej jednej - potrzebnej."3. Taki stan rzeczy jest uważany za niezadowalający, co motywuje do podejmowania co raz to nowych prób zdefiniowania pojęcia przedsiębiorstwa.