İşyeri Nezaketsizliğinin İş Performansına Etkisinde İşyerinde Dışlanmanın Aracılık Rolü - Serkan Deniz (İşletme Bilimi Dergisi)
İşyerindeki olumsuz ilişkiler istenmeyen tutum ve davranışların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu tutum ve davranışların, çalışanlara, örgütlere ve paydaşlara olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu çalışmayla işyeri nezaketsizliğinin iş performansına etkisinde işyerinde dışlanmanın aracılık rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 22 Kasım 2023 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da yürütülmüştür. Veriler bu ilde faaliyette bulunan özel hastanelerde çalışan ve iletişim kurulabilen bireylerden online anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma ile işyeri nezaketsizliğinin işyerinde dışlanmayı pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca işyeri nezaketsizliği ve işyerinde dışlanmanın iş performansını negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Son olarak araştırmayla, işyeri nezaketsizliğinin iş performansına etkisinde işyerinde dışlanmanın aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma işyeri nezaketsizliği ve işyerinde dışlanmanın, iş performansının belirleyicileri arasında olduğunu göstermiştir.