Vodní kanály a technické stavby na vodní pohon v raně novověkých Pardubicích - Jan Musil; Tomáš Zavoral (Archaeologia Historica)
Východočeské Pardubice se za éry Pernštejnů (1491–1560) proměnily v rozvinuté rezidenční město protkané sítí umělých vodních kanálů, jejichž voda byla využita k pohonu u četných technických staveb (mlýny, valchy, brusírny, hamry, mlýn na výrobu střelného prachu, dělolitecká huť ad.). Předložený příspěvek shrnuje dosavadní stav archivního i archeologického bádání.