Procjena mogućnosti priključenja fotonaponskog sistema na srednjenaponsku distributivnu mrežu primjenom sekvencijalne Monte Carlo simulacije - Predrag Mršić; Čedomir Zeljković; Predrag Stefanov (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je razvijen simulator za procjenu mogućnosti priključenja fotonaponskog sistema date snage na unaprijed definisanoj lokaciji srednjenaponske distributivne mreže. Analiza je izvršena korišćenjem sekvencijalne Monte Carlo simulacije kojom se omogućava uvažavanje podataka sa velikim stepenom nesigurnosti, kao što su proizvodnja fotonaponskog sistema i potrošnja. Pored ovoga, sekvencijalna simulacija omogućava da se odrede periodi kada se narušavaju pogonska ograničenja. Za potrebe ove analize u radu je dat prijedlog probabilističkog modela vremenskih serija proizvodnje sistema i dijagrama potrošnje. Na bazi rezultata različitih radnih režima određene su raspodjele vjerovatnoće pojave vrijednosti napona u pojedinim tačkama mreže, opterećenja vodova, sa vjerovatnoćama prekoračenja pogonskih ograničenja. Baziran na ovim pokazateljima definisan je prijedlog postupka za procjenu prihvatljivosti priključenja željenog fotonaponskog sistema na posmatranu mrežu. Proračun tokova snaga je izvršen u OpenDSS simulatoru, a priprema vremenskih serija ulaznih podataka za simulaciju izvršena je u programskom paketu Matlab. Razvijeni metod je testiran na primjeru IEEE mreže sa 33 čvora.