Albino Farelerde Amonyum Sülfat Tarafından Teşvik Edilen Toksisiteye Karşı Karoten’in Koruyucu Rolünün Araştırılması - Emine Yalçın; Ali Acar; Kültiğin Çavuşoğlu (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada amonyum sülfatın albino farelerde genotoksik etkileri ve bu etkilere karşı β-karotenin koruyucu etkisi araştırılmıştır. Albino fareler bir kontrol, beş uygulama olmak üzere toplam altı gruba ayrılmışlardır. Canlı ağırlığı kazanımı, epitel ve yanak mukoza epitelyum hücrelerinde mikronükleus (MN) sıkılığı, kromozomal anormallik sıklığı genotoksisite parametreleri olarak araştırılmıştır. Amonyum sülfat uygulamasının kontrol grubuna göre canlı ağırlığına istatistiksel açıdan önemli bir azalmaya, MN ve kromozomal anormallik sıklığında ise artışa neden olduğu belirlenmiştir. β-karoten uygulamasının amonyum sülfat tarafından oluşturulan genotoksisiteyi iyileştirerek, canlı ağırlığında tekrar bir artışa, MN ve kromozomal anormallik sıklıklarında ise azalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak β-karoten uygulaması yakın gelecekte kimyasallar tarafından sebep olunan toksisitenin azaltılmasında “toksisite sınırlayıcı” bir ajan olarak kullanılabilir.