Dr. Besim Ömer Paşa’nın Nevsâl-i Âfiyet’inde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane - Ahmet Zeki İzgöer (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Dr.Besim Ömer [Akalın] Paşa tarafından İstanbul’da 1315-1322 tarihlerinde müstakildört cilt halinde toplam 2.400 sayfa olarak yayınlanan Nevsâl-i Âfiyet isimlisağlık yıllıklarında 1903’te açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ile ilgilibirinci elden kaynak bilgiler verilmektedir. Paşa’nın aktardığı bu bilgilerinorijinalliği, inceleme ve gözleme dayanması ve mektebin ilk kurulduğu yıllara aitmalumat ihtiva etmesi sebebiyledir. Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) dönemindeinşa edilen darülaceze, bakteriyolojihane, cüzamhâne, acezehane, doğumhane,telkihhane, teşrihhane, karantinahane, hastane, tıp ve baytar mektepleri gibipek çok sağlık kurumunun yanı sıra, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ayrı bir önem arzeder. Paşa’nın ifadesiyle Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane “Avrupa üniversitelerindekitabiplere üstünlük sağlayacak” bir müessese ve “tıbbımızın tekâmül devri”neulaştığı bir kurumdur. Besim Ömer Paşa, Nevsâl-i Âfiyet’inde mektebintarihçesi, nâzırların kısa biyografisi, mimarî yapısı, idarî birimler, sağlıküniteleri ve pavyonlar, müfredat, doktorlar, ders veren yerli ve yabancıhocalar gibi pek çok konuya detaylı ve zaman zaman fotoğraflarla beraber yervermiştir. Nevsâl-i Âfiyet ciltlerinin taranarak içerisinden Mekteb-i Tıbbiye-iŞahane ile ilgili kısımların tespit edildiği bu makaleyle söz konusu kurumüzerinde çalışacaklara kaynak erişimi sağlanmasının yanında halen restoresidevam eden mektebin bakım, onarım ve yenilenme çalışmalarına da katkısağlanması amaçlanmaktadır. Makale, bir hekim gözüyle Mekteb-i Tıbbiye-iŞahane’yi tasvir edecektir.