Uticaj nikla i olova na dužinu korijena klonova vrba (Salix spp.) - Zorana Hrkić; Jadranka Luković; Rodoljub Oljača; Milan Borišev; Lana Zorić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Teški metali predstavljaju značajne zagađivače životne sredine. Njihovi toksični efekti ispoljavaju se na različitim funkcionalnim i strukturnim nivoima biljnog organizma. Biljne vrste imaju različitu sposobnost usvajanja i translokacije metala: od korijena prema nadzemnim organima. Pri tom, teški metali, uglavnom, imaju negativno dejstvo na fiziološke procese biljaka, njihovu anatomiju i morfologiju. Međutim, rezultati ovog rada ukazuju da neki teški metali, kao što su Ni i Pb, mogu imati i pozitivne efekte na biljni organizam. Kod dva klona vrba (Salix alba i Salix nigra) istražen je uticaj dvije koncentracije nikla i olova (10-4 M i 10-5 M) na dužinu korijena. U oba slučaja primijenjeni teški metali imali su pozitivan efekat na procentualnu promjenu dužine korijena u poređenju sa kontrolnom grupom biljaka. Rezultati ukazuju da vrsta Salix nigra, klon 0408, posjeduje veću otpornost na povišene koncentracije teških metala, zbog čega bi mogla imati potencijalnu primjenu u projektima fitoremedijacije.