Wypukłe lustra i Ameryka z tektury. Fotografie Lee Friedlandera - Tomasz Szerszeń (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest próbą interpretacji twórczości Lee Friendlandera – cenionego fotografa amerykańskiego. Jego fotografie to interpretacyjna zagadka – Friedlander jest wpisywany w tak różne tradycje jak „uliczny reportaż” czy „pop art”. Być może najciekawszym kontekstem interpretacyjnym jest więc XVI wieczny Autoportret w wypukłym lustrze Parmigianina.