Primjena analitičke triangulacije u narativnom istraživanju međunarodnih kružnih radnih migracija - Marija Šarić (Revija za Sociologiju)
Iako je korištenje triangulacije u sociologiji uobičajeno, njezina je primjena u kvalitativnim istraživanjima manje zastupljena, često zbog percepcije da triangulacija služi isključivo kao alat za osiguravanje valjanosti. Ovaj rad pridonosi raspravama o analitičkoj triangulaciji u kvalitativnim istraživanjima, koja omogućava uvide o istraživanom fenomenu iz različitih perspektiva s ciljem upotpunjenja razumijevanja fenomena. U radu se predstavljaju teorijska i metodološka utemeljenja triangulacije i upotreba dvaju različitih analitičkih pristupa na istim podacima, s primjerima iz narativnog istraživanja o kružnim radnim migracijama žena. Cilj provedenog istraživanja bio je razumjeti elemente radno-migracijskih iskustava migrantkinja koji omogućavaju i podržavaju ostvarenje ciklusa međunarodnih kružnih radnih migracija. Provedeno je 25 narativnih intervjua s migrantkinjama iz Slavonije zaposlenima u sektorima njege u privatnom kućanstvu, poljoprivrede i turizma u Italiji, Austriji i Njemačkoj. Iskustvo ciklusa kružnih migracija razmatra se u dva aspekta: prvo, kroz ostvarenje redovitih ciklusa migracije, koji su analizirani kodiranjem svih intervjua, a zatim kroz ključnu situaciju neuobičajenog prekida migracije, nakon kojeg slijedi nastavak migracije. Drugi aspekt analiziran je metodom rekonstrukcije priče iz narativa sugovornica koje su doživjele takve prekide u migracijskim ciklusima. Rezultati kodiranja pokazuju da se kućanske obveze samo privremeno preraspoređuju tijekom ciklusa izbivanja migrantkinje iz vlastitog kućanstva, ali dugoročno ustraju u uobičajenom obliku. Vinjete prikazuju strategije reorganizacije kućanskih obveza uključujući i prijelomni trenutak u kojima ženska uloga skrbnice postaje nezaobilazna, što dovodi do obiteljske odluke o prekidu radne migracije. Na primjeru se pokazuje kako analitička triangulacija tih rezultata omogućava bogatije razumijevanje ispreplitanja elemenata rodne i ekonomske dimenzije koje o(ne)mogućavaju cikluse kružnih migracija žena.