Karacalarlı Bacı Sultan’da (Zehra Şahbaz) Öze Dönüş - Kamil Sarıtaş (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Öze dönüş, insanın kendisini bilmesi, tanıması, zaman ve mekân içerisinde kendisini anlamlandırması, Allah’la ve âlemle ilişkisini kavraması gibi anlamları içermektedir. Bilgi, ahlak ve yaratılış anlamında öze dönüşlerden söz edilmektedir. Öze dönüşün temel düşüncesi, Allah’ın razı olacağı kul olma isteğidir. Öze dönüş düşüncesinin dayanakları ise Kur’an-ı Kerim’deki Allah’ın ruhundan üflemesiyle ilgili ayetlerin yorumları ve hadis olduğu söylenen “Kendini bilen Rabbini bilir” sözüne dair ileri sürülen görüşlerdir.