Variación, sinonimia e parasinonimia fraseolóxicas en diacronía: estudo lexicográfico e de lingüística de corpus / Phraseological variation, synonymy and parasynonymy in diachrony: a lexicographic and corpus linguistics study - Ramón Martí Solano (Cadernos de Fraseoloxía Galega)
O presente estudo céntrase nunha selección de unidades fraseolóxicas españolas arcaicas ou en desuso (alzar cabeza, tener buenas aldabas, poner de oro e azul, hacer la rueda, echar plantas) e os seus correspondentes equivalentes actuais (levantar cabeza, tener enchufe, poner de vuelta y media, hacer la pelota, echar pestes). Grazas á combinación de fontes lexicográficas, dos corpus electrónicos da Real Academia Española e dos arquivos da Hemeroteca Dixital da Biblioteca Nacional de España, puideron recompilarse primeiros exemplos e datos referidos á súa frecuencia de uso e á súa evolución cuantitativa ao longo dos séculos. Os resultados das análises sobre o significado e o uso dos pares de unidades fraseolóxicas seleccionados permiten, entre outras cousas, afinar o tipo de relación interfraseolóxica: variación, sinonimia e parasinonimia.