Toprak Düzenleyici Olarak Kullanılan Bazı Organik Madde Kaynaklarının Nem Kapsamındaki Zamana Bağlı Değişimler - Zekeriya KARA; Tuğrul YAKUPOĞLU (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada organik kökenli atıklardan bıldırcın gübresi, gidya, leonardit ve güvercin gübresi materyal olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada, toprak düzenleyici ya da organik gübre olarak kullanılan bazı organik madde kaynaklarında zamana bağlı olarak meydana gelen nem değişimleri incelenmiştir. Araştırma 52 adet saturasyon kabı kullanılarak laboratuvar koşullarında, sabit sıcaklık altında yürütülmüştür.  Elde edilen sonuçlara göre, en yüksek azot (% 7.13), fosfor (5318 µɡ ɡ-1) ve potasyum  (21480 µɡ ɡ-1) konsantrasyonu ile en yüksek organik madde (% 73.9) kapsamı bıldırcın gübresinde görülür iken bu değişkenler için en düşük değerler leonardit (N: % 0.54; P:1781 µɡ ɡ-1; K: 4170 µɡ ɡ-1; OM: % 55) için ölçülmüştür. Zamana bağlı nem kaybı en az bıldırcın gübresinde görülür iken bunu sırası ile güvercin gübresi, gidya ve leonardit izlemiştir. Bu sonuçlar organik düzenleyicilerin organik madde içerdikleri ile ilişkilendirilmiştir. Elde edilen verilere göre kurak-yarı kurak bölgelerde özellikle bahçe tarımının yoğun olduğu alanlarda bıldırcın gübresi ve güvercin gübresinin uygulanması önerilebilir. Hem bitki besin element içeriği olarak hem de toprak yarayışlı suyu üzerine olumlu etkisi daha belirgin olacağından dolayı bahçe tarımında verimi olumlu yönde etkileyecektir.