Синдром на полиневропатия, органомегалия, едрокринопатия, м-протеин и кожни промени (POEMS) – клиничен случай - Mirena Valkova; Elena Tzolova; Velina Guergueltcheva (Българска неврология)
Синдромът на полиневропатия (ПНП), органомегалия, ендокринопатия, М-протеин и кожни промени (POEMS) е рядък паранеопластичен синдром, свързан с плазмоклетъчна дискразия. Представяме клиничен случай на POEMS със специфична подостра болезнена ПНП, загуба на тегло, диария, кожни промени, отоци, JAK2 негативна полицитемия и М-протеин. Заключение: Всеки случай на специфична подостра болезнена сензомоторна ПНП, особено при наличие на характерни костни и кожни промени, изисква изследване за POEMS.