Uşak İl Genelinde Küresel İklim Değişikliğinin İklim Parametreleri Üzerindeki Olası Etkileri - Sevgi Dönmez (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Küresel iklim değişikliği, dünya genelinde artık geri döndürülemez olarak tanımlanan, sıcaklık artışı ve yağışlardaki azalmayla birlikte iklimlerde kuraklaşmaya sebep olacak, ekosistemleri ve buna bağlı olarak canlıları etkileyecek en önemli küresel bir sorun olarak görülmektedir. Bu sürecin bitkiler üzerinde yıkıcı sonuçları olacağına dikkat çekilerek, iklim tiplerindeki olası değişimin tahmin edilerek sürecin gelişimine göre sektörel bazda önlemler alınması gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu çalışmada da Uşak ili genelinde günümüzdeki sıcaklık ve yağış değerleri ve buna bağlı olarak da iklim tiplerinin (De Martonne ve Emberger iklim sınıflandırması sistemine göre) durumu belirlenmiş, SSPs 245 ve SSPs 585 senaryoları çerçevesinde 2060 ve 2100 yıllarına kadar olan süreçte bu parametrelerin nasıl değişeceği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda Uşak il genelinde büyük oranda sıcaklık artışı olacağı, iklim tiplerinin kurak iklim tipi özellikleri göstereceği öngörülmektedir. Bu değişimin etkilerinin, ilin yaklaşık yarısını kapsayan tarım alanlarını doğrudan, ilin tamamına yakınını ise dolaylı olarak etkileyeceği, üstelik bu etkilerin yakın gelecekte görülmeye başlayacağı tahmin edilmektedir. Sürecin tarım alanları üzerindeki etkilerinin azaltılması ve ürün arzının devamlılığının sağlanması için ise tür değişimi ve sulama rejiminde değişiklikler başta olmak üzere kapsamlı tedbirler alınması önerilmektedir.