Визначення груп колісних машин сил спеціальних операцій Збройних Сил України за функціональними показниками методами кластерного аналізу завдань - О.І. Слюсаренко; О.М. Купріненко; Є.В. Кузнецов (Системи озброєння і військова техніка)
У статті проведено аналіз існуючих підходів формування парків колісних машин сил спеціальних операцій збройних сил провідних країн та основних світових тенденцій їх розвитку. Визначені основні функціональні показники колісних машин, які впливають на повноту і якість виконання завдань підрозділами Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Розглянуто проблеми розробки номенклатури колісних машин для потреб Сил спеціальних операцій Збройних Сил України відповідно до специфіки покладених на них завдань. За результатами проведеного аналізу сукупності завдань, які покладаються на Сили спеціальних операцій Збройних Сил України, визначені основні дії підрозділів Сил спеціальних операцій та вимоги до функціональних показників колісних машин. Широка різноманітність варіантів застосування підрозділів Сил спеціальних операцій та вимог до колісних машин обумовлює необхідність систематизації завдань за функціональними показниками колісних машин. Кластерний аналіз значень оцінок експертів в галузі застосування підрозділів Сил спеціальних операцій Збройних Сил України дозволив визначити класи колісних машин, необхідних для вирішення повного спектру завдань Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.