تهیۀ آئروژل سیلیکای فوق آب‌گریز با ظرفیت بالای جذب آلاینده‌های آلی - داود یبلویی; زهرا دانش فر (مجله مهندسی شیمی ایران)
از آئروژل‌های سیلیکا به‌دلیل ریزساختار متخلخل و خواص برجسته مانند چگالی کم، تخلخل زیاد به‌عنوان جاذب برای حذف آلایندههای آلی استفاده میشود. با این حال، کاربرد آن‌ها به‌دلیل هزینۀ بالای تولید محدود شده‌است. بنابراین، استفاده‌از پیش‌مادۀ ارزان‌بهای آب شیشه و فرایند کم هزینۀ خشک‌کردن در فشار محیط پیشنهاد میشود. در این مطالعه، آئروژل سیلیکای مزومتخلخل آب‌گریز بااستفاده‌از دو پیش‌مادۀ آب شیشه و متیل تری‌اتوکسی سیلان در نسبت مولی 1/5=MTES/WG با روش خشک‌کردن در فشار محیط تهیه و به‌عنوان جاذب استفاده می شود. نتایج نشان داد که شرایط بهینۀ 8/5=pH، پیرسازی دومرحله‌ای، شست‌وشوی یون سدیم و از همه مهم‌تر استفاده‌از عامل فعال سطحی CTAB منجربه تهیۀ آئروژل با خواص برجسته مانند چگالی کم 0/102 گرم بر سانتیمتر مکعب، زاویۀ تماس زیاد ◦140، تخلخل زیاد 95%، مساحت ویژۀ زیاد 1588متر مربع بر گرم و متوسط اندازۀ حفره‌ها به‌طور متوسط 5/7 نانومتر شد. ظرفیت جذب آئروژل‌ها در 6 حلال مختلف بنزین، نفت، هگزان، تولوئن، کلروفرم و اتانول اندازه‌گیری شد. نتایج ظرفیت جذب نشان داد که ایروژل تهیه‌شده روغن را حدود 20 برابر، بنزین را حدود 5/9 برابر، تولوئن را حدود 4/4 برابر و هگزان را حدود 2/7 برابر بیشتر از کربن فعال جذب کرد. ویژگی‌ جذب تکرارپذیر نیز با انجام آزمایش‌های چرخه‌ای برای نفت خام نشان داد که آئروژل، ‌شکل و ساختار اصلی خود را تا چرخۀ ششم حفظ می‌کند و ظرفیت جذب تا چرخۀ چهارم کاهش بسیار کمی را نشان می دهد.