تاثیر سطوح و دوره‏های متفاوت اعمال تنش شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در بوته جو بدون پوشینه (Hordeum vulgare L.) (تولید گیاهان زراعی)
این تحقیق به‌منظور بررسی اثرات دوره‏های مختلف اعمال تنش شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سال 87-1386 در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. آزمایش به شکل کشت در ماسه به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل پنج سطح شوری (002/0-، 25/0-،50/0-، 75/0- و 1- مگاپاسکال با نمک کلرید سدیم) و سه دوره متفاوت اعمال تنش (شامل اعمال تنش شوری در کل فصل رشد، از مرحله دو برگی تا شروع فاز زایشی و از شروع فاز زایشی تا پایان فصل رشد) بود. نتایج حاصل نشان داد که تاثیر سطوح مختلف شوری، دوره اعمال تنش و اثر متقابل آنها بر عملکرد گیاه، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله و وزن صد دانه معنی‏دار بود. اثر ساده شوری و دوره اعمال تنش بر صفت تعداد گلچه سقط شده و تعداد دانه در سنبله اصلی معنی‏دار بود، اما اثر متقابل آنها تاثیر معنی‏داری بر این صفات نداشت. بیشترین میزان عملکرد و تعداد سنبله در بوته در تیمار شاهد (سطح 002/0- مگاپاسکال) و کمترین در تیمار 1- مگاپاسکال و تنش در کل فصل رشد به دست آمد و با افزایش شدت و مدت تنش از میزان عملکرد و تعداد سنبله در بوته کاسته شد. ‏تعداد دانه در بوته (97/0= r) و وزن صد دانه (77/0=r) بیشترین همبستگی را با عملکرد داشتند.