ЕКОЛОГІЧНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ВЕКТОР РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ МІСТ. МЕХАНІЗМИ ЇХ ЗАЛУЧЕННЯ - Ганна Куліш (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто екологічні інвестиції як стратегічний вектор розвитку українських міст у контексті сталого розвитку та євроінтеграційного курсу держави. Визначено основні бар’єри на шляху залучення екологічних інвестицій: недосконалість нормативно-правової бази, обмеженість фінансових ресурсів, низька активність бізнесу та банківського сектору. Проаналізовано джерела фінансування екологічних проектів, зокрема можливості внутрішнього фінансування, міжнародної фінансової допомоги та державного-приватного партнерства. Обґрунтовано доцільність розвитку механізмів фінансової підтримки, адаптації банківської системи до принципів зеленої економіки та активізації участі муніципалітетів у міжнародних екологічних програмах. Запропоновано напрями вдосконалення механізмів залучення екологічних інвестицій для стимулювання економічного зростання міст України та підвищення їх стійкості.