Sekularyzm i wielokulturowość – wzajemnie połączone wyzwania polityczne - Tariq Modood (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Istnieje szereg powodów, by raz jeszcze przemyśleć sekularyzm polityczny. Najbardziej znaczącym z nich jest wyzwanie wielokulturowości, z którym mierzy się Europa Zachodnia. Państwa zachodnioeuropejskie są obecnie bardzo skoncentrowane na wyzwaniach wynikających z różnorodności etniczno-religijnej będącej następstwem imigracji. Nowe osiedla muzułmańskie powstałe na przestrzeni ostatnich pięćdziesięciu lat znajdują się w samym centrum tego problemu. Okoliczności te zmuszają do nowego sposobu myślenia, nie tylko o kwestiach integracji społecznej, ale także o roli religii w odniesieniu do państwa i obywatelstwa. Fundamentalna kwestia, którą wielu uważało za dawno rozstrzygniętą, wyłania się ponownie z nową siłą i budzi nowe kontrowersje – jest nią sekularyzm polityczny, szczególnie w kontekście tolerancji, uznania i zarządzania. Autor niniejszego artykułu twierdzi, że postsekularyzm czy kryzys sekularyzmu mają w Europie Zachodniej dość zasadniczy związek z rzeczywistością wielokulturowości.