Fosfor Eksikliğine Dayanıklı Mısır Zea mays L. Genotiplerinin Belirlenmesi - Aydın Güneş (Journal of Agricultural Sciences)
Yaray ışh fosforun düşük olduğu topraklarda yeti şen çeşitlerin geliştirilmesi için önerrı li strateji düşük fosfor stres' koşulları nda fosfor eksikliğine toleransl ı çeşitlerin seçilmesidir. Bu çal ışmada Furio, Riogrande, Sele, DK 743, Helix, Missouri, Betor ve Poker m ı sı r çeşitlerinin fosfora etkinlikleri ara şt ı r ı lmıştı r. Deneme sera koşullar ı nda yürütülmüştür. Fosfor topra ğa O, 50 ve 100 mg kg-1 seviyelerinde KH2PO4' den uygulanm ışt ı r. Deneme sonunda bitkilerin yaş ve kuru ağı rl ı kları ile bitkilerin P konsantrasyonlar ı ve içerikleri belirlenmi ştir. Bitkilerin yaş ve kuru a ğırl ı klar ı ile bitkilerin fosfor konsantrasyonlar ı ve P içerikleri aras ı ndaki ilişkilerden yararlan ı larak mı sı r çeşitlerinin fosfor etkinlikleri ortaya konulmu ştur. Deneme sonuçlar ı na göre Furio, Sele, DK 743, Helix ve Missouri çe şitleri düşük fosfora toleransl ı olarak seçilmişlerdir.