Inhibicija amilolitične aktivnosti mok z neoptimalnim padajočim številom - Boris KOVAČ (Acta Agriculturae Slovenica)
Študija proučuje vpliv dodatka ekstrakta nekaterih stročnic, ki naj bi vsebovale inhibitorje amilaz, na amilolitično aktivnost mok z nizkim padajočim številom (FN). Aktivnost amilaz  je bila spremljana posredno z metodo določanja padajočega števila. Ugotovljen je bil optimalni čas vodne ekstrakcije. Raziskava je pokazala pozitivno povezavo dodatka moke stročnic z dvigom FN pšeničnih mok. Prikazane so povezave med različnimi koncentracijami ekstrakta in spremembo FN. Največji učinek je bil ugotovljen pri sorti fižolaTop Crop. Opravljena je bila peka kruha z dodatki različnih koncentracij moke fižola z največjim vplivom na padajoče število. Učinek dodatka moke fižola se je izrazil v manjšem volumnu pečenega kruha. Spremembe organoleptičnih lastnosti ni bilo zaznati pri 5 % dodatka, pri kruhih z dodatkom nad 2,5 odstotka je bilo zaznati daljšo svežino sredice.