FARKLI ÖZELLİKTEKİ AKIŞKAN REZİN KOMPOZİTLERİN DİŞ DOKULARINA BAĞLANMA DAYANIMININ İNCELENMESİ - Cem Peşkersoy (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Farklı türde akışkan rezin kompozitlerin mine ve dentindeki mikro makaslama bağlanma dayanımını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yüz sekiz çürüksüz insan alt 3. büyük azı dişinde hazırlanan örnekler rastgele 4 ana grupta ikişer alt grup ve 1 adet kontrol grubu olacak şekilde 9 gruba (n=12) ayrıldı : Grup-VF: Kendinden adezivli akışkan rezin kompozit (Vertise Flow); Grup-GUF: Geleneksel akışkan rezin kompozit (G-ænial Universal Flo); Grup-MEF: Yoğun dolduruculu akışkan rezin kompozit (Majesty Es Flow). Grup TEF: Bulk-fill akışkan rezin kompozit (Tetric Evo Flow) ve Grup-KNTRL: Adezivsiz uygulanan kendinden adezivli akışkan rezin kompozit (Vertise Flow). Adeziv sistem olarak Single Bond Universal her grupta iki farklı yöntemle uygulanarak ikişer alt grup hazırlandı : a) Self-Etch uygulama (SE), b) Etch & Rinse (asitle ve yıka) uygulama (ER) Tüm gruplarda adeziv sistemin uygulanmasından sonra, iç çapı 0.90 mm. olan Tygon tüpler kullanılarak kompozit silindirler oluşturuldu . Örneklerin mikro makaslama bağ dayanımları (μSBS) üniversal bir test cihazı kullanılarak belirlendi. Veriler iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-Hoc Tukey testi ile analiz edildi (α=0.05). Bulgular: MEF+ER grubunun minedeki μSBS değeri diğer gruplara kıyasla daha yüksek (55.86 MPa/cm2) bulunmuş iken, dentin dokusunda en yüksek μSBS değerine GUF+SE grubunda ulaşıldı (31.97 MPa/cm2) (p<0.05). Tüm gruplarda, mine dokusunda etch and rinse (ER) yöntemiyle uygulanan kompozitlerin bağlanma dayanımı self-etch (SE) yönteme kıyasla yüksek bulundu (p<0.05). VF grubunda mine ve dentin dokusunda hem self-etch hem de asitle ve yıka yöntemiyle uygulandığında en düşük μSBS değerlerini gösterdi. Sonuçlar: Doldurucu oranı artırılmış akışkan rezin kompozitler, bulk-fill ve kendinden adezivli akışkan rezin kompozitlere kıyasla daha iyi bir bağlanma dayanımı sergilemiştir. Kendinden asitli üniversal adeziv sistemin asitle kombine uygulanması akışkan rezin kompozitlerin bağlanma dayanımını olumlu yönde etkilemektedir.