FALSUL DE IDENTITATE: CE ESTE ȘI CÂND ATRAGE RĂSPUNDEREA PENALĂ? - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Completarea Codului penal al Republicii Moldova cu art. 1771 răspunde necesității de a preveni și combate fraudele care amenință integritatea datelor cu caracter personal în procesul de prestare de servicii ale societății informaționale. Această măsură este vitală în era digitalizării, protejând cetățenii împotriva unei mari varietăți de riscuri. Incriminarea falsului de identitate sporește încrederea în mediul online, asigurând protecția dreptului la viața intimă, familială și privată. Cu toate acestea, sfera de aplicare a art. 1771 din Codului penal al Republicii Moldova este limitată. Acest articol poate fi aplicat doar dacă prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane implică recurgerea la metoda descrisă în dispoziția acestui articol și, în plus, urmărește scopul de a induce sau a menține în eroare în vederea producerii unei consecințe juridice. Cuvinte-cheie: fals de identitate; identitate falsă; servicii ale societății informaționale; inducerea în eroare; menținerea în eroare; producerea unei consecințe juridice; date cu caracter personal.