До питання врегулювання трудових спорів шляхом медіації як один із способів захисту права на працю - O. V. Hrebenar (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В статті досліджено проблематику врегулювання трудових спорів шляхом медіації як одного із альтернативних способів захисту права на працю. З’ясовано, що законодавець заклав i окреслив правові основи проведення позасудової процедури врегулювання конфліктів (медіація) за взаємною згодою сторін конфлікту i участю посередника (медіатора), а також визначив принципи медіації, регламентував процедуру та порядок її проведення, визначив правовий статус медіатора, його права i обов’язки, відповідальність. Обґрунтовано, що застосовуючи медіацію як спосіб врегулювання трудових спорів, необхідно враховувати при виборі медіатора його компетентність. Доведено, що медiаторська компетентність – це комплекс професійних знань, умінь та навичок, а також досвід власної діяльності, що дозволяють виносити об’єктивні судження i приймати точні рішення для врегулювання конфлікту. Виокремлено компоненти медіаторської компетентності, на які слід звертати увагу при виборі медіатора для врегулювання трудових спорів, а саме: мотиваційний, когнітивний, дiяльнiсний, особистісний. Встановлено, що вибір медіатора для врегулювання трудових спорів повинен ґрунтуватися на наступних критеріях оцінювання його компетентності: концептуальний – розуміння теоретичних основ професії; інструментальний – володіння основними методами та технологіями медiацiйної діяльності; контекстуальний – врахування географічних, політичних, правових, культурних, економічних умов діяльності; проективний – передбачення ризиків, прогнозування результатів різних видів професійної діяльності. Доведено, що медіатор, який залучається до врегулювання трудових спорів з метою захисту конституційного права особи на працю повинен досконало володіти мистецтвом організації i проведення переговорів, знати чинне трудове законодавство й техніку постановки питань, правила раціональної дискусії, володіти риторикою i аргументацією, щоб швидко i ефективно переконувати конфліктуючих, професійно згладжувати конфлікти. Зроблено висновок, що врахувавши пропоновані компоненти як критерії вибору компетентного медіатора при залучені його до врегулювання трудових спорів, буде подолано одну із вагомих перепон застосування медіації з метою врегулювання трудових спорів як способу захисту конституційного права особи на працю.