Yenikent Zir Vadisinde Yer Alan Kum Ocaklarının Neden Olduğu Çevre Sorunları ve Bu Alanların Geri Kazanım Olanakları - Hüseyin Uğur; Nevin Akrınar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, kum ocaklar ı n ı n neden olduğ u çevre sorunlar ı n ı belirlemek, konuya ili şkin ülkemizdeki yasal ve yönetsel düzenlemeleri ortaya koymak ve kum ocakç ı l ığı sonras ı doğa onarı m çalışmaları n ı n önemini vurgulamak amacı yla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Yenikent Zir Vadisinde yer alan ve do ğ a tahribat ı na neden olan, olmaya devam eden kum — çak ı l ocaklar ı n ı n yaptığı zararlanmalar belirlenmi ş ve bu alanlara, peyzaj onar ı m ı çerçevesinde ekolojik, ekonomik ve estetik de ğerler kazand ı rabilmek için öneriler getirilmi ştir.