Дауншифтинг як пошук «сродності» в сучасному соціокультурному просторі України - M. V. Aleksandrova (Культура України)
Розглянуто потенції дауншифтингу як соціального явища, у межах якого можливе формування нового «постселянства» в сучасному соціокультурному просторі України. Рецепція культурних кодів селянського суспільства, знищеного колективізацією, можлива в процесі реконструювання умов селянського способу життя, яке сучасний креативний клас обирає як одну з форм соціальної поведінки. Експлікація означених культурних кодів актуалізується під час опрацювання суспільством травматичних подій як сучасності, так і минулого. Означена ситуація, потенційно, може стимулювати формування різноманітних проявів дауншифтингу в Україні, зокрема прошарку суспільства, котрий у пошуках «сродності» обирає так зване «просте життя», в основі якого — аграрний спосіб виробництва та «хуторянська філософія». Ключові слова: дауншифтинг, стилежиттєва практика, культурні коди, місто, село.