ARHEOLOŠKI NADZOR NAD GRAĐEVINSKIM RADOVIMA UREĐENJA UŠĆA POTOKA KOLAN U MORE - Blaženka Ljubović (Senjski Zbornik)
Za provođenje arheološkog nadzora određen je Gradski muzej Senj i stručni voditelj Blaženka Ljubović, mag. educ. hist. i mag. archeol., uz konzervatorski nadzor Vinka Madirace, dipl. arheologa iz Konzervatorskog odjela u Gospiću. Građevinski radovi i arheološki nadzor uređenja ušća Kolana, desne obale vodotoka od utoka u more uzvodno u dužini oko 80 m, provedeni su od siječnja do svibnja 2022. godine. Predmetni lokalitet, ušće senjskog potoka Kolan, nalazi se u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Senja, k. č. br. 740/1. k. o. Senj, koja ima status kulturnog dobra upisanog u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-4186. Zbog regulacija gorske bujice koja je često činila veliku štetu gradu Senju i senjskoj luci, prokopan je Kolan (18./19. st.), duboko korito duž južne periferije grada Senja. Nakon prokopa korita, vodene bujice su se zajedno s nanosom šljunka, pijeska i mulja izlijevale kod Arta, na ušću Kolana u more, izvan gradske luke. Predmet ovoga rada arheološki je nadzor na zaštiti lokaliteta tijekom građevinskih radova uređenja desne obale ušća Kolana, u svrhu prikupljanja svih bitnih informacija o kulturnim slojevima i arheološkim nalazima na lokalitetu. Tijekom radova otkriveni su arhitektonski ostaci solidno građenoga zida, dužine 40 metara, koji se pruža cijelom linijom desne obale ušća Kolana do Vukasovićevog mosta. Zid je složen u horizontalnom slogu od 4 reda različitih dimenzija kamenih blokova povezanih vapnenim mortom, čineći cjelinu sa zidom lukobrana. U sklopu ovih radova uredio se dio terena na platou ispred Vukasovićevog mosta. Uz zid mosta otkriven je dio pločnika od pravilno složenih komada kamena. Arheološkim nadzorom nad građevinskim radovima uređenja ušća potoka Kolan u more došlo se do bitnih informacija o lokalitetu i kulturnim slojevima te arheološkim nalazima na lokalitetu. Također, otkriveno je još jedno svjedočanstvo bogate senjske povijesti.