Crkva nositeljica nade. Teološka analiza uskrsnih poruka (1998. – 2023.) zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića - Ivan Macut (Bogoslovska Smotra)
Zagrebački nadbiskup, metropolit i kardinal Josip Bozanić u vremenu od 1998. do 2023. godine svake je godine upućivao uskrsne poruke. U ovom smo istraživačkom radu u prvom dijelu predstavili teološke i društveno-kulturne teme iz uskrsnih poruka kardinala Bozanića. Teološke teme u središtu imaju Kristovo uskrsnuće, a pojavljuje se i Crkva kao otajstvena i sakramentalna stvarnost te njezino božansko porijeklo, njezina svetost kao i grešnost članova Crkve. Društvene teme u središtu imaju viziju Crkve čije se poslanje ponajviše ostvaruje u služenju u ljubavi kada nastoji ublažiti trpljenja siromašnih i slabih, dok u kulturnim temama, Bozanić piše o jeziku te o odnosu jezika i vjerničkog i nacionalnog identiteta. U drugom smo dijelu Kardinalove uskrsne poruke teološki sistematizirali te iz njih izdvojili glavne naglaske u odnosu na nadu i Crkvu kao nositeljicu nade: Trojstvo kao izvor nade, kršćani su glasnici nade koja preobražava ovaj svijet, nada kao predokus buduće stvarnosti te, konačno, to da je potrebno moliti za nadu. U zaključku se ukratko teološki rekapitulira sve ranije u članku rečeno.