FELSEFEYİ THALES’LE BAŞLATMA GELENEĞİ ÜZERİNE BAZI DEĞERLENDİRMELER - Ali Taşkın (Felsefe Dünyası)
Batıda felsefenin kaynağına ilişkin tartışmalar vardır. Birçok araştırmacıyagöre felsefetarihinin başlangıcında Yunanlılar vardır ve ilk filozof daThales’dir. Çoğu onun eski Mısır’dan aldığı bilgilerle bilimin de babası olarakda tanır. Bu görüş, Hintliler, Çinliler, Mısırlılar ve Babillilerin kültürlerini yoksaymak anlamına gelmez. Bu kültürlerden büyük düşünür ve yazarların varlığındaşüphe yoktur; hatta Thales gibi, bazı eski Yunan filozoflarının Mısırve Babil gibi kültürlerle bağlantısı olduğu bilgisine sahibiz. Bir kişi felsefenindiğer insan etkinliklerinden farklı olduğunu düşünse de ilk filozofun Thalesolup-olmadığı konusu çok açık değildir.