بزاڤا نەتەوەیی و رزگاریخوازا کوردی ل دەڤەرا بەهدینان وپێشهاتێن ئەوێ 1976-1978 - Hujeen Taher; Hoger Tawfiq (گۆڤارا زانستێن مرۆڤایەتی یا زانكۆیا زاخۆ)
بزاڤا نەتەوەییا ڕزگاریخوازا کوردی ل دەڤەرا بەهدینان (١٩٧٦- ١٩٧٨) دهێتە هژمارتن ئێک ژ بابەتێن گرنگ د مێژوویا بزاڤا نەتەوەییا کوردی دا، ژبەرکو پشتی ژناڤچوونا شورەشا ئەیلوولێ ل سالا ١٩٧٥ پارتی دیموکراتی کوردستان-قیادا موەقەت ژبۆ ئامادەکرن بۆ  شورەشێ ل دەستپێکێ لدەڤەرا بەهدینان دچەندین قوناغاندا دەست پێکر، ژوان ل دەستپێکێ رێکخستنێن خو ل گوند و باژێران دا نۆی کرن دیڤدا راگەهاندنا قیادا موەقەت کرن و دەمێ قوناغا هنارتنا مەفرەزەیان سەرهلدانا شورەشێ رادگەهینن کو ل دەڤەرێن سندی وگولی و بەرواری ژووری و نێروەییا دەست ب هێرشێ کرن دژی بنگەهێن سەربازی یێن حکومەتا عێراقێ ، ژبەرکو حکومەتا سورییا پشتگیرییا شورەشێ لدەڤەرێ دکر و حکومەتا تورکیا سیاسەتا چاڤ نقاندنێ بەرامبەری ڤێ چەندێ بکار ئینا و دگەل هندێ هوزێن کورد ل کورستانا تورکیا ئەوێن سنورێ وان هەڤپشک دگەل بەهدینان هاریکاریا پێشمەرگەی و کادرێن پارتی دکرن  هوسا سەنگاتیا شورەشێ دکەڤیتە دەڤەرا بەهدینان. د ئەڤێ ڤەکولینێدا بەرسڤ لسەر ئەڤان پرسیاران هاتیە دان، ئایا پارتی دیموکراتی کوردستان - قیادا موەقەت چاوا شیا خەلکێ دەڤەرێ ژ بن شۆکا ژناڤچوونا شورەشا ئەیلوولێدا رزگار بکەن، چاوا شیا د وی بارۆدوخیدا فەژاندنا رێکخستنا بکەت؟ چاوا شیان جارەکادی مەفرەزەیێن پێشمەرگەیا دابمەزرینن؟ ئایا پارتی چ پێنگاڤ هاڤێتن تا شیای شورەشێ ب هەلگیرسینیت؟ و چ قوناغ گرتنە بەر تاکو ئەڤ شەرەشە راگەهاندی؟ ئەرێ هەلویستێ حکومەتا بەغدا چبوو بەرامبەری هاتنا مەفرەزێن پارتی؟ و حکومەتا بەعس ب چ رێکار دژی شورەشێ و کوردان راوەستیا؟