YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATI, DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI, ENERJİ TÜKETİMİ VE KARBON EMİSYONUNUN EKONOMİK BÜYÜME İLE İLİŞKİSİ: BRICS-T ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - İlkay Noyan Yalman (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Hızla büyüyen ve gelişen dünya ekonomisinde, büyümenin motoru olarakteknoloji yoğun malların ihracatı dikkati çekmektedir. Bu amaçla, küreselrekabet çağında ülkeler yüksek verimli endüstrilerde rekabet gücünü başarılıbir şekilde artırarak ihracat piyasasındaki paylarını korumaya ve artırmayaçalışmaktadır. İhracattaki katma değer ihracata konu olan ürünlerin niteliğiyleyakından ilişkilidir ve ileri teknoloji üretimi yüksek katma değerli ürünüretimini sağlayan faktördür. İhracata dayalı büyüme stratejilerini izleyenülkeler için inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleriyle ihraç edilen ürünlerin katmadeğerinin artırılması, söz konusu malların ihracata konu olması ihracatgelirlerini arttırarak büyümenin ve kalkınmanın finansmanında ciddi bir kaynaksağlamaktadır.Bu çalışmada amaç, ekonomik büyümenin kilit taşlarından olan ihracatta,yüksek teknolojili ürünlerin katma değerinin artırılmasında dolaylı yabancısermaye yatırımları, enerji tüketimi ve karbon emisyonunun önemine vurgu yapmakve BRICS ülkeleri ile Türkiye’de durum analizi yapmaktır. Bu amaçlauluslararası piyasalarda Türkiye'nin rakipleri konumunda olan ve makroekonomikdurumlarının oldukça benzerlik gösterdiği BRICS ülkeleri ve Türkiye için ileriteknoloji ihracatı, doğrudan yabancı yatırımlar, enerji tüketimi ve karbonemisyonunun hedeflenen ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ortaya koyabilmekiçin belli dönemlere ait veriler alınarak analiz yapılmıştır. Söz konusu 6 ülkeiçin Dünya Bankası veri tabanından alınan verilerle eşbütünleşme analiziyapılmış ve değişkenlerin büyümeyle ilişkili olup olmadığı analiz edilmiştir. Yapılananaliz sonucunda değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğu ortayakonmuştur.