FAİZ HADDİNİN EKONOMİNİN GELİR VE ENFLASYON SEVİYESİNE UYUM SAĞLAYABİLİRLİĞİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN TAYLOR KURALI ANALİZİ - Utku Altunöz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Merkezbankalarının temel hedeflerinden biri parasal istikrarı sağlamaktır. Bu amacaulaşılmada enflasyonla mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle enflasyonhedeflemesine giden merkez bankaları temel araç olarak faiz oranlarınıkullanmaktadır. Böylelikle belirttikleri hedef doğrultusunda faiz oranlarını neölçüde değiştireceklerine karar verirler. Taylor Kuralına göre merkezbankalarının faiz oranını ne ölçüde değiştireceğine karar verirken potansiyelgayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ve gerçekleşen gayrisafi yurtiçi hasıla arasındakifark ile hedeflenen enflasyon ile gerçekleşen enflasyon oranı arasındakisapmaların aynı yönde değişmesi gerekmektedir. Bu çalışmada optimal parapolitikasının döviz kuru, enflasyon ve üretim değişkenleri altında kuraladayalı belirlenip belirlenmediği Taylor Kuralı çerçevesinde 2004:01-2016:10dönemi için belirlenmeye çalışılmıştır. TaylorKuralı faiz oranlarını üretim açığı ve enflasyon açığına göre belirlediği modelve bu modelin bir tür açık ekonomi versiyonu olan merkez bankasının faizoranlarını üretim açığı, enflasyon açığı ve döviz kuru açığına göre belirlediğimodel olmak üzere iki model çerçevesinde analiz edilmiştir. Sınır testi ileyapılan ekonometrik sonuçlara göre oluşturulan her iki model için Taylor Kuralı’nınTürkiye ekonomisi için çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifade ileilgili dönemde faiz haddinin belirli bir kurala göre hareket ettiği rahatlıklasöylenebilmektedir.